Functiestoornissen van de bekkenbodem

De bekkenbodem, wat is dat?

De bodem van het bekken bestaat uit steun- en spierweefsel. De bekkenbodemspier, die uit verschillende lagen bestaat, lijkt op een hangmat. De spier hangt in de bekkenuitgang; aan de voorkant aan het schaambeen en aan de achterkant aan het staartbotje.

Wat gebeurt er als deze spier niet goed functioneert?

Bij functievermindering van de bekkenbodem kunnen de volgende problemen ontstaan:

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Bekkenbodemproblemen zoals urineverlies, ontlastingsverlies en verzakkingsklachten komen voor bij mannen en vrouwen in alle leeftijden. Deze ongemakken nemen toe bij het ouder worden en tasten de kwaliteit van leven aan. Het bekkenbodemgebied werd lange tijd als taboe beschouwd. Dit is gelukkig minder geworden, nu men ziet hoeveel positieve inbreng onder andere de fysiotherapeutische zorg kan bieden. Deze zorg wordt steeds meer gevraagd. Na een uitgebreid vraaggesprek (1e behandeling) volgt het opstellen van een behandelplan, afgestemd op de persoonlijke omstandigheden.

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap. Maar wat is bekkenpijn? En wat kun je doen om de klachten te verminderen?

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit genoemd, ontstaat doordat de gewrichtsbanden weker worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Ook worden spieren en bindweefsel hierdoor soepeler. Dit gebeurt allemaal zodat tijdens een bevalling het geboortekanaal vergroot kan worden. Deze verweking gebeurt bij alle vrouwen, maar niet alle vrouwen hebben bekkenpijn. Wanneer er sprake is van bekkeninstabiliteit, betekent het dat de botten in het gebied van het bekken bij deze ontwikkeling van je lichaam wat verschoven zijn en in een andere positie terecht zijn gekomen, wat deze pijn veroorzaakt. Bewegingen zoals gaan zitten, gaan staan, of draaien, kunnen dan opeens erg pijnlijk worden. Waarom de ene zwangere er wel last van heeft en de andere niet, is nog niet duidelijk. De groei van de baarmoeder, een andere lichaamshouding en de toenemende belasting spelen ook een rol. Wanneer je buik groeit, komt de buik meer naar voren, waardoor de stand van het bekken en de rug verandert.

De verweking van de banden begint meestal rond de 20 weken zwangerschap en ook pijnklachten kunnen dan beginnen. Maar het kan ook pas in een later stadium beginnen en zelfs nog dagen en zelfs weken na de bevalling. Ben je al eerder zwanger geweest, dan kunnen de klachten eerder dan de genoemde 20 weken beginnen. Heb je in een eerdere zwangerschap ook al last gehad van bekkeninstabiliteit, dan kun je erop rekenen dat je dit ook zult hebben in je volgende zwangerschap(pen).

Wat zijn de klachten bij bekkenpijn?

Wanneer je last van bekkenpijn hebt, kun je (scherpe, soms branderige of zeurende) pijn middenvoor in het bekken voelen, wat kan uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen. Je kunt ook pijn voelen laag onder in de rug, wat kan uitstralen naar de lies, de billen en de achterkant van de benen. Het kan ook zijn dat er pijn is rond het stuitje. De pijn neemt toe bij vermoeidheid of bij het maken van bepaalde bewegingen. Denk hierbij aan draaien in de rug, in bed omdraaien, bukken of hardlopen. Door de bekkenpijn raak je sneller vermoeid, vaak wanneer je te lang op dezelfde plek staat, te lang in dezelfde houding ligt of zit of door te slenteren. Goed doorlopen kan in dit geval minder pijnlijk zijn.

Wat kun je eraan doen?

De fysiotherapeut kan inlichtingen geven over de oorzaken van bekkenpijn en maatregelen aanreiken waardoor de klachten kunnen verminderen. Je moet voornamelijk balans vinden in rust en beweging. Beweging is goed voor de soepelheid van de spieren, maar het lichaam heeft ook rust nodig om de klachten niet te verergeren. Met advies, leefregels en gerichte oefentherapie kan de bekkenpijn aanzienlijk verminderd worden.

GEZOCHT

Fitness begeleider

Dinsdag & Vrijdagavond
9 uur per week

Heb je vragen of wil je solliciteren
stuur een mail naar:

welkom@back2motion.nl

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan.