Etalagebenen

Etalagebenen

Je maakt een fijne wandeling en langzaam merk je dat je steeds meer pijn krijgt in het been. Deze pijn dwingt om te stoppen met lopen. En daarna gaat het weer een beetje en kan je verder. Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft last van deze aandoening.

Dit verschijnsel heet ‘Claudicatio Intermittens’. Een lastige naam. In Nederland is ‘etalagebene’ een veelgebruikte term voor deze aandoening. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen en daardoor gedwongen rust moeten nemen, doen veel mensen alsof ze in de etalages kijken. Vandaar de naam etalagebenen.

Wat zijn etalagebenen

Claudicatio Intermittens betekent letterlijk ‘hinken met tussenpozen’. De aandoening ontstaat door slagaderverkalking waardoor verstoppingen optreden in de vaten. Door deze verkalking worden de bloedvaten dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt verstopt door de afzetting van vetten en kalk. Met als gevolg dat bloedvaten nauwer worden. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende bloed aan te voeren, ontstaat er krampende pijn in het been. Deze pijn dwingt je op dat moment stil te staan. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren.

De behandeling van etalagebenen

Tijdens de behandeling van etalagebenen kijken we samen naar een methode die ervoor zorgt dat de pijnklachten zoveel mogelijk verminderen. De behandeling bestaat bij ons uit een combinatie van:

Er is aangetoond dat patiënten door deze regels, adviezen en trainingen hun loopafstand met wel 200 procent kunnen verbeteren. 

Vergoeding voor de behandeling

Het behandelen van etalagebenen valt onder fysiotherapie en is een chronische aandoening die vanaf de eerste behandeling wordt vergoed, mits je een verwijzing hebt van de huisarts of specialist en de therapeut verbonden is aan het chronisch zorgnetwerk. Bij Back2Motion is dit het geval. Kijk ook voor meer informatie op chronischzorgnet.nl

kamp je met een van deze klacht en wil je graag hulp of zijn er vragen?
Neem contact met ons op: Onze therapeuten staan voor je klaar

GEZOCHT

Fitness begeleider

Dinsdag & Vrijdagavond
9 uur per week

Heb je vragen of wil je solliciteren
stuur een mail naar:

welkom@back2motion.nl

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan.